Pennfilm.se

Hundhotellet

Hundhotellet har undertiteln ”En mystisk historia”, berättar filmens regissör Per Åhlin. Jag har också på skämt sagt att filmen lika gärna kunde hetat ”Vet du vad din hund har för sig när du inte är hemma?”
– När jag gjorde den här filmen tyckte jag att det var roligt att göra en historia som i och för sig kan vara förbryllande, men inte ologisk, fortsätter Åhlin. Kanske krävs det en viss ansträngning av biobesökaren för att hänga med. Men det är heller ingen typisk barnfilm, utan snarare en film för vuxna med barnasinnet kvar och – självklart; för dom lite större barnen. Men de flesta frågetecknen rätas dock ut under resans gång.

Idén till filmen fick Per Åhlin någon gång i slutet på åttiotalet då han körde bil på en av de mindre Skånevägarna, vilket han ofta gör. – Jag kom plötsligt till en skylt som hängde snett vid vägkanten och som det stod Hundhotell på. Det stod inte ”Hundpensionat” eller ”Här kan ni lämna in er hund”. Det stod bara ”Hundhotell” och jag tänkte att det här måste vara ett ställe där hundarna tar in på helgerna för att bli kvitt sin husse och matte.

Per Åhlin lät sedan idén vila några år, men så småningom blev det både ett manus och en film. Åhlin skrev manuskriptet tillsammans med HansÅke Gabrielsson. Gabrielsson arbetade tidigare som animatör på ”Dunderklumpen” och ”Karl-Bertil Jonssons julafton”.

HUNDHOTELLET tecknades inte bara in i Sverige på PennFilm; man hade också samarbete med animationsstudios i Danmark och Norge. Totalt arbetade c:a trettio personer med filmen.

HUNDHOTELLET är gjord som klassisk animation och alla figurer är målade på celler (genomskinlig acetatfolie) för hand. Under produktionen hade PennFilm, förutom färgläggare på studion, en tillfällig färgläggningsstudio i Åmål. Rader av kända svenska skådespelare medverkar med sina röster i HUNDHOTELLET, något som Per Åhlin tycker är mycket viktigt. Skådespelare av denna kaliber tillför tecknad film något extra.
– Hasse Alfredson var självskriven, säger Per Åhlin, han har ju varit med i alla mina filmer utom ”Karl-Bertil Jonssons julafton”. Han passade perfekt som rösten till hunden Sture.